O KLUBU

Ženski košarkaški klub „Duga“ iz Šapca je dobrovoljna, nedobitna, nevladina, samostalna sportska organizacija. Osnovan je dana 01. aprila 2015. godine od strane grupe entuzijasta, velikih poštovala sporta u celini, a pre svega zaljubljenika u magičnu igru pod obručima. Klub je nastao kao rezultat želje da se kvalitetnim i marljivim radom, upornošću i istrajnošću, prevashodno popularizuje košarkaški sport među decom i omladinom na teritoriji grada Šapca i Republike Srbije, ali i da se obezbede uslovi za ostvarivanje zapaženih takmičarski rezultata.

  • Osnovni ciljevi Kluba, sadržani u Statutu Kluba, jesu:
    Doprinos razvoju, afirmaciji i promociji košarke u Republici Srbiji i omasovljenje košarkaškog sporta;
  • Obezbeđivanje uslova za razvoj i unapređenje vrhunskih sportskih rezultata u košarci, u svim nivoima takmičenja, u zemlji i inostranstvu;
  •  Promovisanje obrazovne i vaspitne funkcije sporta, fer pleja, razumevanja, tolerancije i odgovornosti kroz bavljenje košarkom i sportom uopšte;

Klub se u obavljanju sportskih aktivnosti naročito angažuje na afirmaciji duha olimpizma, podsticanju fer pleja, unapređenju vaspitno-obrazovnog i stručnog rada u sportu, podsticanju i afirmaciji dobrovoljnog rada u sportu, borbi protiv lažiranja, suzbijanju nasilja i dopinga u sportu.
Klub ima svoj amblem, zastavu, boju i druge simbole. Amblem Kluba je grafički znak sledeće sadržine: u sredini amblema kluba nalazi se stilizovana košarkaška lopta, koju okružuje stilizovan lovorov venac. Ispod lopte stilizovanim slovima ispisan je skraćeni naziv Kluba. Boje Kluba su plava, roze i bela. Zastava Kluba je plavo – bela, sa amblemom Kluba u sredini.
Ženski košarkaški klub „Duga“ član je Košarkaškog saveza Srbije (KSS), kao i odgovarajućeg Regionalnog košarkaškog saveza Zapadne Srbije (RKSZS). Klub je, takodje clan Asocijacije klubova zenske jadranske kosarkaske lige (WABA League). Klub je clan sportskog saveza Sapca.
Klub se takmiči u Prvoj ženskoj ligi Srbije (najvisi nacionalni rang takmičenja), kao i u regionalnoj Jadranskoj ligi za zene.
Generalni sponzor Kluba je privredno društvo „Duga“ Petlovača, po kome Klub i nosi naziv. Istaknuti članovi sponzorskog pula su i turistička agencija „Duga – travel“ Šabac, Menjačnica „ZIP“ Šabac, privredno društvo „IngSoft“ Šabac, kompanije Knjaz Milos, kafe bar “Lipa” Sabac, kafe igraonica “Splendor” Sabac. Najznacajniju pomoc u funkcionisanju i ostvarivanja ciljeva Kluba pruza grad Sabac, kroz finansiranje godisnjeg programa rada.

AKT Kluba